A-N-I-M-A-L-S Vaikeusasteet


1. Aloittelijat

Lapset voivat pelata heti kun osaavat painaa näppäimiä! He näkevät kuvia nimineen painettuaan näppäimiä.

screenshot

Näppäimen painallus näyttää valitun kirjaimen ruudulla ja ääni sanoo kirjaimen. Sitten näkyviin tulee kuva esineestä, joka alkaa valitulla kirjaimella. Sana näkyy ruudulla ja ääni sanoo esineen nimen.

-- Pidätkö tästä pelistä!
-- (lapsi): Kyllä, voin saada eläimiä ruudulle!
-- Hyvä! Ja nyt kuulet myös niiden nimet!

Sitten sama toistetaan toisella kuvalla. Kuvat näytetään vierekkäin jotta lapsi voi helpommin tajuta molempien esineiden nimien alkavan samalla kirjaimella.2. Keskitaso

Pikkukuvien alla näkyy kirjain. Painettuaan jotakin kirjainta vastaava kuva näytetään suurempana ja lapsi kuulee eläimen, kasvin tai esineen nimen ja nimi näkyy ruudulla.

screenshot

Neljä eri alkukirjainta näkyy, joista lapsi voi valita jonkin vaikka vain satunnaisesti etsimällä. Pian lapset kuitenkin oppivat että nähdäkseen haluamansa kuvan heidän on löydettävä oikea näppäin.

-- Katso, alligaattori! Minä haluan tämän!
-- Oikein, tuo näyttää alligaattorilta!
-- (lapsi katsoo näppäimistöä): Millä kirjaimella se alkaa?
-- Tiedätkö mikä kirjain se on?
-- (löytää A-kirjaimen, painaa sitä): Se on alligaattori! ...se on A!

Painettuaan jotakin näppäintä lapsi kuulee kirjaimen nimen ja valittu kirjain ilmestyy ruudulle. Pelattuaan peliä muutaman kerran lapsi oppii tunnistamaan kirjainten hahmot ja tietävät, mitkä äänet kuuluvat kirjaimiin. Pelattuaan hieman enemmän he ovat valmiita seuraavalle pelitasolle, jossa he voivat oppia pelin kaikki sanat ja kuvat!3. Kokeneet

Lapset saavat kuvan näkyviin kirjoittamalla sanan - ohjelma näyttää aina seuraavan kirjaimen ja lapsi näkee ja kuulee kirjoittamansa kirjaimet.

screenshot

Esimerkiksi painamalla 'B' (kuulet 'B'-kirjaimen) saat näkyviin useita esineitä, jotka alkavat samalla kirjaimella. Voit valita halutun esineen kirjoittamalla lisää sanan alkua kunnes vain yksi sana sopii valittuihin kirjaimiin ja kun viimeisetkin kirjaimet on kirjoitettu, saat näkyviin kuvan isompana ja kuulet sen nimen.

-- (lapsi:) ...T ja ...I! Elefantti!
-- Hyvä, kirjoitit koko sanan itse! Olen ylpeä sinusta!

Ohjelma hyväksyy kesken sanan vain oikean kirjaimen eli lapset voivat kirjoittaa koko sanan pelkästään kokeilemalla eri kirjaimia. Mutta mitä nopeammin lapsi löytää oikeat kirjaimet sitä nopeammin ohjelma palkitsee hänet näyttämällä halutun kuvan!

Lapset oppivat isot ja pienet kirjaimet. Kirjaimet, joista lapsi voi valita, näkyvät isoina kirjaimina, jotta hän löytää ne nopeammin näppäimistöltä. Muut kirjaimet ovat pieniä, jotta lapsi oppii myös ne (ja tarvitsee niitä esim. lukiessaan kirjoja). Koska lapsi näkee kirjaimet vuorotellen isoina ja pieninä, oppii lapsi ymmärtämään, että kirjainten eri muodot vastaavat toisiaan ja tarkoittavat samaa kirjainta.

Peliä voi pelata kirjainten nimillä ja äänteillä, sillä lasten täytyy osata molemmat. Kun sanaa tavataan, sanotaan peräkkäin kirjainten nimet, mutta sanoessaan koko sanan äännämme kirjaimet eri lailla. Lapset oppivat nämä äänteet kirjoittaessaan näppäimistöllä ja kuullessaan myös äänteet. Kirjaimilla on aina sama nimi, mutta joissakin kielissä kirjaimet äännetään eri lailla riippuen siitä, minkä sanan osa kukin kirjain on.

Mikäli äänne muodostuu useammasta kirjoitetusta kirjaimesta, lausuu ohjelma kirjainten nimet kirjoittaessa ja lapsi kuulee koko sanan kirjoitettuaan sanan kokonaan.